Za vraždu Radky odsúdil Krajský súd v Prešove Lukáša na 17 rokov do väzenia

12.07.2005 Stropkov

Prešov 12. júla (TASR) - Na 17 rokov odňatia slobody v najprísnejšej tretej nápravnovýchovnej skupine odsúdil dnes senát Krajského súdu (KS) v Prešove 20-roč...
Prešov 12. júla (TASR) - Na 17 rokov odňatia slobody v najprísnejšej tretej nápravnovýchovnej skupine odsúdil dnes senát Krajského súdu (KS) v Prešove 20-ročného Lukáša G. zo Stropkova. Výnimočný trest dostal za vraždu 17-ročnej Radky B. zo Stropkova.

Bývalý žiak Stredného odborného učilišťa poľnohospodárskeho v Stropkove zabil dievča mimoriadne surovým spôsobom okolo 3. hodiny 2. októbra 2004 v mieste trvalého bydliska za budovou miestneho baru.
Rozsudok nenadobudol právnu moc, pretože sa proti nemu odvolal priamo na pojednávaní obžalovaný prostredníctvom svojho obhajcu. S výrokom o treste nesúhlasila ani matka nebohej. \"To je málo, \" vykríkla. Matku však predseda senátu a predseda KS v Prešove Igor Burger upozornil, že namietať môže len proti náhrade škody v sume 42 620 Sk, ktorú určil senát. Išlo o náklady na Radkin pohreb a o 20 tisíc Sk zo zákona na zriadenie náhrobného pomníka.
Burger pre TASR po skončení dvojdňového pojednávania povedal, že na prípade tohto vraha bolo \"najsmutnejšie to, že zbavil svoju obeť, mladú dievčinu života skutočne beštiálnym spôsobom, s ktorým som sa ani ja vo svojej doterajšej praxi nestretol, ani znalec z odboru súdneho lekárstva\". Vrah hádzal 20-kilový plech plochou aj ostrými hranami na telo obete \"tak, že až došlo k devastácii tváre\".
V odôvodnení rozsudku, ktorý je v intenciách návrhu obžaloby, Burger povedal, že motív konania sa senátu nepodarilo objasniť. \"Celá udalosť sa uskutočnila len medzi dvoma osobami, \" povedal sudca. Obžalovaný sa síce priznal, ale neuviedol, prečo Radku zabil. Indície naznačujú, že mohlo ísť o sexuálne príčiny útoku. Najprv ju začal hrdúsiť, potom ju napadol, a keď upadla do bezvedomia, tak odišiel asi 50 metrov po plech a tým ju vyše 20-krát udrel. Dievčina krátko po vzniku poranení zomrela. Konal pritom v ťažkom stupni opitosti, požil aj psychotropnú látku. Burger však povedal, že na základe znaleckých posudkov vedel, čo robí a že jeho konanie bude mať za následok Radkinu smrť. Lukáš potom odišiel domov a na druhý deň pokojne hral futbal.
Medzi verejnosťou v pojednávacej miestnosti sedela aj Lukášova matka. Tak ako s ňou, tak ani s Lukášom vynesenie rozsudku nepohlo. Burger povedal mladému vrahovi, že žiaden trest už nevráti život a žiaden trest nie je dostatočnou odplatou, že niekto vzal život druhému. Vyjadril však presvedčenie, že trýzeň svedomia v niektorých nociach vo väzenskej cele bude pre neho najväčší trest.
Trestný spis doručili na KS v Prešove v decembri 2004. Burger tiež naznačil, že Najvyšší súd SR ako odvolací zrejme nezmení výrok o vine, môže akurát zmeniť rozhodnutie o treste. Lukášova vina je nespochybniteľná, na jeho odeve sa napríklad našli stopy Radkinej krvi.
 

Vyberte región